Ruim drieduizend euro voor het goede doel!

Ruim drieduizend euro voor het goede doel!

De avonden tussen eind november en 22 december zagen er grotendeels hetzelfde uit. Dochters naar bed, laptop op schoot en rijmen maar, tot laat op de avond. Mijn Sinterklaas- en kerstgedichtenactie was dit jaar een wat groter succes dan ik had verwacht, maar het resultaat mag er best zijn. Ik schreef 151 persoonlijke gedichten, goed voor € 2.035,-* voor goede doelen!

Vorig jaar schreef ik voor het eerst gedichten voor het goede doel. In ruil voor € 10,- maakte ik een persoonlijk Sinterklaas- of kerstgedicht voor iemand. Dat liep best aardig. Ik kreeg 18 aanvragen. Best wat werk, maar wel mooi € 180,- voor KWF Kankerbestrijding.

Dit jaar besloot ik dat opnieuw te doen. Niet dat ik me verveelde, maar het is niet erg om iets extra’s te doen voor kwetsbare mensen en dieren. Zeker niet wanneer de ember in de maand zit. En dus plaatste ik eind november een aankondiging op LinkedIn, met een link naar een pagina op mijn site en een bestelformulier.

Het duurde niet lang of ik kreeg via LinkedIn een bericht van een oud-studiegenoot, die nu de scepter zwaait bij parkeerbedrijf IP Parking in Deurne. Of ik bereid was om ongeveer 80 gedichten te schrijven voor zijn medewerkers. Even schrikken, maar nee zeggen is nooit mijn sterkste punt geweest. Dat deed ik dus ook maar niet. Mijn andere plannen parkeerde ik maar even in de ijskast.

Eindhovens Dagblad aan de lijn

Een paar dagen later hing het Eindhovens Dagblad aan de telefoon. Het resultaat was een bericht in het ED, op 26 november. Vanwege het tragische overlijden van Diego Maradona, een dag eerder, was de voorpagina niet haalbaar, maar de toegewezen plek in het Helmondkatern – pal boven de vrouw die de Bijenkorf weer niet in mocht – was ook niet verkeerd!

Daarna ging het hard. Uit het hele land kreeg ik bestellingen. Zelfs twee uit Engeland (digitaal verkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland is gelukkig altijd mogelijk gebleven). Al met al ben ik ruim tachtig uur bezig geweest met gedichten schrijven, Tikkies maken en sturen, de administratie bijhouden en zelfs posten op LinkedIn. Schaamteloos reclame maken voor mezelf is echt niet mijn ding, maar voor het goede doel is bijna alles geoorloofd.

Reacties

De reacties op mijn actie waren erg leuk, soms zelfs ronduit hartverwarmend. Sommige mensen vroegen me wat er mis was met me, om twee volle werkwerken belangeloos gedichten te schrijven. Dan antwoordde ik dat er op het moment toch weinig anders te beleven is. Maar ook dat het helemaal niet zo erg is om iets voor een ander over te hebben – zeker niet in de tijd waarin de kerstklokken haast non-stop klinken op Sky Radio. Bovendien zijn er wel meer mensen die dit jaar een paar stappen extra moesten zetten voor een ander. Laat dit mijn bijdrage dan maar zijn.

Na een maand van gedichten maken en Tikkies sturen is de eindstand € 2.035,- geworden! Dat mooie bedrag verdeel ik over verschillende, vooral kleinere, goede doelen. Ik had er zeven voorgeselecteerd en aan de besteller de keuze waaraan ik zijn/haar bijdrage moest overmaken. Hiernaast (of hieronder, als je dit op je telefoon leest) zie je de verdeling.

Nu kan ik even geen gedichten meer zien. Dat hoeft dan ook niet, want de gedichtenactie 2020 zit erop. Nu is het tijd voor, in willekeurige volgorde, Home Alone (een filmtitel die deze kerst slechts op weinigen van toepassing is), speciaalbier, mooie elpees draaien en een laptop die even dicht blijft.

Verantwoording

Tussen 19 november en 23 december 2020 schreef ik 151 gedichten: 123 medium-gedichten voor € 10,- en 28 XL-gedichten voor € 17,50. Sommige aanvragers rondden hun bijdrage iets naar boven af. De opbrengst van de gedichten was totaal € 1.800,- euro.

De Rotary-afdeling Deurne-Asten-Someren had ook hoogte gekregen van mijn actie. Zij doneerden ruimhartig € 200,-. Ook uitzendbureau Future for People maakte me blij met een mooie donatie. Onderaan de streep resulteert dit in € 2.035,-. Mijn verzoek aan de Belastingdienst voor btw-vrijstelling van dit project werd gehonoreerd (dank aan Apert Advies voor de belangeloze hulp), waardoor ik geen btw hoef af te dragen en de volledige opbrengst naar de goede doelen kan.

* UPDATE: kort na het publiceren van dit bericht kreeg ik een appje van een anonieme weldoener, die nog eens € 1.000,- erbovenop doet, op voorwaarde dat ik zijn naam niet bekendmaak (want dan zou het geen anonieme weldoener meer zijn). Wat een geweldig gebaar. Dank je wel, Hans!

Verdeling van de gelden

De gedicht-aanvragers en donateurs bepaalden waar het geld, € 3.035,-, naartoe gaat. Het resultaat:

 • Stichting Jarige Job: € 612,19
 • Wensambulance Brabant: € 458,48
 • Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting: € 440,35
 • Stichting Met je Hart: € 425,52
 • Stichting YvYa: € 397,60
 • Inloophuis De Cirkel: € 356,35
 • De Dierenbescherming: € 344,52

Ik heb het geld op 24 december overgemaakt naar de betreffende doelen. Daar komt verder geen notaris aan te pas (die kosten geld en dat doneer ik liever aan bovenstaande doelen), maar dit screenshot laat aan duidelijkheid niet zo gek veel te wensen over.

Tot slot

Iedereen die me heeft geholpen om deze actie tot een succes te maken, of op dit punt nog niet is afgehaakt met lezen: dank je wel! Fijne feestdagen en op naar een hopelijk heel normaal 2021. En mocht je nog een tekstschrijver zoeken: ik ben voorlopig uitgedicht, dus ik maak graag tijd voor je vrij!

3 Reactie's
 • Maya Thielen
  Geplaatst op 17:14h, 23 december Beantwoorden

  Wat ’n mooi resultaat 254.75 voor. YvYa Dank je wel Matthijs

 • Paulette Kreté
  Geplaatst op 17:38h, 23 december Beantwoorden

  We zijn er heel erg blij mee Matthijs. Met een donatie aan YvYa help je alle vrouwen.

 • Esther Trompert
  Geplaatst op 20:52h, 23 december Beantwoorden

  Een mooie actie, een open en transparant verhaal, een zeer mooi resultaat voor de goede doelen en een geweldige inzet van jou Matthijs!
  Wij zijn blij met jouw als schrijver voor Future for People. Nu tijd om te genieten van je eigen gezin.
  Fijne dagen!
  Future for People

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× WhatsApp me!